1. Koken

De keuken is een veelzijdig gebied om je in te ontwikkelen. Lekker koken kan op zoveel verschillende manieren dat je waarschijnlijk je hele leven wel bezig kunt blijven met ontdekken en uitproberen. Koken werkt ontspannend en brengt vaak erg veel voldoening wanneer je je creaties zelf proeft of ze juist aan anderen laat proeven. Je kunt beginnen met koken door een cursus te nemen, je te laten instrueren door je oma of door in een boek te duiken.

 

2. Schilderen

Wellicht klinkt het een beetje truttig, maar schilderen is een hele leuke en ontspannende bezigheid. Als je nog steeds denkt aan het naschilderen van een stilleven moet je eens verder kijken. Wanneer je bijvoorbeeld expressionistisch schildert draait het niet om de perfecte vorm maar om de combinatie van kleuren en gevoelens. Lekker klodderen met verf is leuk, bovendien hou je er leuke schilderijen aan over die je kunt ophangen, weggeven of later zelfs verkopen. Starten met schilderen is eenvoudig, bij de Xenos en Kruidvat vind je goedkope schilderspullen. Daarnaast zijn er talloze boeken, cursussen en websites te vinden die je op weg kunnen helpen.

3. Fotograferen

Wie fotografeert ontwikkelt een oog voor de schoonheid van de wereld om zich heen. Fotograferen is een technische maar ook zeer creatieve hobby. Je kunt mooie foto’s maken van de mensen van wie je houdt, van de natuur of bijvoorbeeld van aparte dingen in de stad. Door je foto’s te selecteren en te bundelen tot een reportage haal je veel voldoening uit je werk. Je kunt ze afdrukken en ophangen, weggeven en verspreiden op internet. Daarnaast kun je jezelf je hele leven lang blijven ontwikkelen met fotografie, er zit namelijk erg veel diepte in. Ook voor fotografie zijn veel cursussen en boeken te vinden.

4. Huisdieren

Het opvoeden van een hond kan een serieuze hobby zijn waarmee je veel plezier kunt beleven. Als je van dieren houdt kan het verzorgen van en bezig zijn met deze dieren je enorm veel voldoening geven. Je kunt je parkiet leren praten, je konijn trucjes leren of je puppy netjes opvoeden. Je kunt lachen om je katten of lange wandelingen maken met je hond. Dieren geven veel liefde, warmte en een ontspannen gevoel wat ervoor zorgt dat dit een gezonde hobby is. Lees ook ‘De Helende Werking van een Huisdier‘.

5. Culturen ontdekken

Er valt zoveel te zien en te ontdekken op deze aarde. Alleen al in ons land liggen overal culturele schatten voor het oprapen die je met je ongetrainde oog niet eens opmerkt. Heb je in jouw stad of dorp weleens gelet op de oude gevels? Kun je de oude letters nog ontdekken die verklaren waar dit gebouw oorspronkelijk voor is gebouwd? Door je in te lezen over cultuur en geschiedenis krijgt de wereld om je heen ineens veel meer diepte. Je ziet namelijk veel meer dan ongetrainde mensen. Iedere plek wordt voor jou interessanter omdat je begrijpt en ziet waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Bezoek om te beginnen bijvoorbeeld eens wat musea of tentoonstellingen!